Espanõl Deutsch русский Francais English
Meny MENY

På spaning efter den tid som flytt


november 2017

»Terra incognita« till Melker Garay

Terra inconita

I samband med releasen av den ryska översättningen av novellerna Råttan och Fågelskrämman tilldelades Melker Garay priset Terra incognita. Priset har tidigare tilldelats den irländske författaren John Boyne.

Boken presenterades under Moskva International Book Fair 2017. Den belönades med Moskvas International Book Fair diplom och en medalj, Terra Incognita-priset, för författarens förmåga att kunna uttrycka sig kort i prosans form och för god förvaltare av en tradition av intellektuell prosa.

"The Moscow House of Books on Novy Arbat hosted a presentation of the book by Swedish writer and painter Melker Garay

In the House of Books on Novy Arbat, the writer not only became a worthy opponent in a discussion with the doctor of philosophical sciences Vasily Vanchugov on the topic of evil in art and literature, but was also encouraged by a literary award, which intrigued the audience. The "Terra Incognita" award is annually awarded to authors of projects in the field of art and multimedia, documentary and artistic literary works, humanitarian studies, in which the chosen theme is distinguished by its originality and vivid embodiment. The literary prize was given to the Swedish writer by the chairman of the jury, historian and writer Alex Bertrand Gromov.

Läs mer


november 2017

Release av Melker Garays novellsamling på ryska

Den 17 november hölls den ryska releasen av Melker Garays Råttan och andra onda berättelser. Fågelskrämman. Skymningsnoveller på Moskva House of Books, Moskva. Boken är utgiven av Sputnik +.

Programmet innehöll en presskonferens, kreativa föreställningar, noveller av Melker Garay som framfördes av aktörerna i Moskva teatrar och samtal med den ryske filosofen Ва­си­лий Ван­чу­гов (Vasilij Vantjugov) i den klassiska bokhandeln Московском Доме Книги.


augusti 2017

Melker Garay startar kvalitetsförlag

Opulens förlag

Opulens förlag består förutom Melker Garay själv av Hanna Ohlén Järvinen, Sten Slottner och Thomas Almqvist, som samtliga har gedigen erfarenhet av den litterära världen. Inriktningen är skönlitteratur och humaniora.

Opulens förlag

Första utgivningen är Telegrammet från New York. Det är en dokumentärroman om Harry Martinsson skriven av Lars Nordström. Senare i höst kommer Begreppet konstkritik i den tyska romantiken, ett tidigare oöversatt verk av den tyske filosofen Walter Benjamin.

Telegrammet från New York

Läs mer på förlagets sida »

Artikel i Norrköpings Tidningar »

Artikel på Kultursidan »


maj 2017

La RataMelker Garays noveller ges ut på spanska

Melker Garays novellsamlingar har blivit utgivna på det spanska förlaget El Toro Celeste. Översättare är Réne Vázquez Díaz. Lanseringen av boken skedde den 17 maj i Malaga, med Garay och Díaz på plats.


april 2017

Releasefest för Opulens i Malmö

Melker Garay medverkade på releasefesten för Opulens – Sveriges nya kultur- och samhällsmagasin på – Moriska Paviljongen i Malmö, fredagen 21 april. På scen fanns också artisterna och författarna Anna-Lena Brundin och Jan Sigurd liksom Teater ONT.

Se delar av samtalet här nedan och Opulens releasefest i bilder»

Melker Garay, Anna-Lena Brundin, Jan Sigurd


april 2017

Samtal på stadsbiblioteket i Norrköping

Stadsbiblioteket i Norrköping

Den 11 april samtalade Melker Garay på stadsbiblioteket i Norrköping.


februari 2017

Melker Garays bolag MBG International ger sig nu in i tidningsvärlden och startar ett kulturmagasin på nätet!

Opulens.se kommer uppdateras dagligen med såväl opinionsmaterial som kritik och reflekterande texter om olika konstarter

Mer om opulens kan du läsa här »


januari 2017

Förmiddag i P4

Melker Garay medverkade i programmet Förmiddag i P4 med Jessica Gredin den 18 januari. Lyssna på programmet nedan.

LyssnaLyssna


december 2016

Stina EkbladEn tindrande natthimmel som ljudbok

Stina Ekblad har läst in En tindrande natthimmel som ljudbok. Pressrelease »

Adlibris   Bokus

Provlyssna


december 2016

Skola uppkallar pris efter Melker Garay

Författaren Melker Garay besökte i veckan Nolaskolan i Örnsköldsvik. Nu uppkallar skolan ett pris i hans namn.

Läs mer på mynewsdesk »

Nolaskolan Örnsköldsvik


oktober 2016

Helsingfors Bokmässa med Monika Fagerholm

Den 27-30 oktober deltog Melker Garay på Helsingfors Bokmässa. På lördagen samtalade han med den finlandssvenske romanförfattaren Monika Fagerholm. Fagerholm debuterade 1987 med Sham men fick sitt genombrott med Underbara kvinnor vid vatten 1994. 2005 tilldelades hon Augustpriset för Den amerikanska flickan. Samtalet kan ses här nedan.

Monika Fagerholm och Melker Garay


september 2016

Monokrom – Melker Garay ställde ut på Galleri Kameleont

10-30 september ställde Melker Garay ut sina målningar på Galleri Kameleont i Norrköping. Lördagen 10 september var det vernissage med invigningstal av Marinella Papanella Rolfart. Utställningen som blev mycket lyckad kan man läsa mer om här »


september 2016

Samtal med Göran Greider på Bokmässan

Den 24 september samtalade Melker med Göran Greider på Värmlandsscenen på Bokmässan i Göteborg. Samtalet kretsade kring Melkers nya bok En tindrande natthimmel, en samling med femtio betraktelser över tillvaron och som ställer flera existentiella frågor.

Göran Greider och Melker Garay


september 2016

Samtal med Peter Örn på Studentbokhandeln i Uppsala

Peter Örn

Den 7 september samtalade Melker med Peter Örn på Studentbokhandeln i Uppsala. Örn har tidigare bl.a varit generalsekreterare för Röda Korset men arbetar idag med ledarskap och samhällsutveckling som konsult.

Samtalet kretsade kring Melkers nya bok En tindrande natthimmel, en samling med femtio betraktelser över tillvaron som ställer flera existentiella frågor.


juni 2016

”Kyrkvaktmästarens hemliga anteckningar” nominerad till Buninpriset

Den ryska översättningen av Kyrkvaktmästarens hemliga anteckningar har nominerats till Buninpriset för bästa skönlitterära verk.

Ivan Aleksejevitj Bunin var en rysk författare, bosatt i Frankrike från 1920. Han fick Nobelpriset i litteratur 1933 och han har även tilldelats det prestigefyllda Pusjkinpriset. Läs gärna mera om Bunin här »

Ivan Bunin


maj 2016

Bokmagasinet i finska radioprogrammet Bokmagasinet

22 maj sändes Bokmagasinet i finska YLE. I programmet samtalar Melker Garay med Marit Lindqvist.

LyssnaLyssna


maj 2016

Poeten på hörnet i Malmö med Maria Küchen

12 maj samtalade Melker med kulturjournalisten och författaren Maria Küchen på Poeten på hörnet i Malmö. Sofia Thelin framförde sina egna låtar tillsammans med Annika Jessen.

Maria Küchen och Melker Garay

Sofia Thelin


april 2016

Internationellt författarsamtal i Normandie

Melker Garay deltog i ett internationellt författarsamtal som hölls i Chateau Plain Bosc i Normandie.

Chateau Plain Bosc


april 2016

”Ordet och Tystnaden” i Sofia kyrka

Den 27:e april samtalade Melker Garay, prästen Thomas Notini och dominikansystern Madeleine Fredell i Sofia kyrka om ”Ordet och Tystnaden”.

LyssnaLyssna på delar av samtalet

”Ordet och Tystnaden” i Sofia kyrka


april 2016

Bokreleaseparty för Garays debutroman på ryska.

För att fira att Melker Garays debutroman ”Kyrkvaktmästarens hemliga anteckningar” har blivit översatt till ryska, hölls ett bokreleaseparty på Bergslagsgården i Norrköping 5 april.


mars 2016

Förmiddag i P4

Melker Garay medverkade i programmet Förmiddag i P4 23 mars. Det blev ett givande samtal som kan avlyssnas nedan.

LyssnaLyssna


mars 2016

Littfest i Umeå

Annika Norlin

17-19 mars deltog Melker Garay på Littfest i Umeå. Under fredagen samtalade Melker med artisten (Säkert, Hello Saferide) och novellförfattaren Annika Norlin.

Littfest


februari 2016

Noveller ur Råttan i rysk tidskrift

Åtta noveller i novellsamlingen Råttan har blivit publicerade i Rysslands prestigefyllda tidskrift för utländsk litteratur – Иностранная литература. Tidskriften startades år 1891 och under sovjettiden var tidskriften den enda publikation där intellektuella sovjetmedborgare hade möjlighet att bekanta sig med den västerländska litteraturen. I denna tidskrift har genom åren författare som Franz Kafka, Samuel Beckett, William Golding, Julio Cortazar och Umberto Eco blivit presenterade.

Den som har översatt Melker Garays noveller är Katarina Muradyan.

Иностранная литература


februari 2016

Öppen salong

Öppen Salong, Stadsbiblioteket i Norrköping

Melker Garay samtalade med Correns kulturchef Åsa Kristoffersson om sin senaste Novellsamling Fågelskrämman - skymningsnoveller på Stadsbibliotek i Norrköping den 9 februari.


januari 2016

Kulturhuset i Stockholm

Varför skriver jag?

21 januari 2016 på Kulturhuset i Stockholm deltog Melker Garay i ett samtal om ord och författarskap med Arne Melberg (moderator), Anneli Jordhal, Tove Folkesson och Inger Edelfelt. Samtalet som blev mycket lyckat arrangerades av Tidningen Kulturen.

Det börjar med en vag idé. Sedan börjar man klä den i ord. Långsamt och koncentrerat skriver man ner rad efter rad. Och raderna blir stycken. Och styckena bli sidor. Till slut har man en text som blivit en reflektion, en novell, en essä eller till och med början på en roman. Det är vackert när det blir så.

Men riktigt så fungerar det inte. För denna förenklade bild av det litterära skapandet utelämnar mycket. För bakom varje nedtecknad rad finns en kamp; en kamp att hitta det rätta ordet; en kamp att inte gå vilse bland alla ens tankar som pockar på uppmärksamhet; en kamp att inte misströsta och slås ner när man når en återvändsgränd i en tankegång.

Att skriva är även att utlämna sig, med allt vad det betyder. Rudyard Kipling lär ha sagt att biografier är en högre form av kannibalism. Och nog ligger det något i det. Samma sak blir det här när man blottar sig. För vad är ens skönlitterära text värd om man inte har bjudit på sig själv? Att utlämna sig själv är ju en del av skrivandet. Och för det krävs det inte sällan mod. Ja, nog ligger det även mod bakom varje nedskriven text som publiceras.

Det finns mycket mer att skriva om det litterära skapandet. Som till exempel vad det är som driver en att föra pennan till det tomma arket? Det kan man verkligen fråga sig.

Välkomna till Kulturhuset den 21:e januari kl. 18.00, då jag, Arne Melberg, Tove Folkesson, Anneli Jordahl och Inger Edelfeldt kommer att samtala om varför man skriver.

Melker Garay


januari 2016

La Serena, Chile.

Melker Garay blev inbjuden till La Serena, Chile, för att samtala om sitt författarskap. Han fick där motta en graverad minnesplakett på vilken det står att Chiles författarförbund (SECH) uppskattar hans litterära framsteg som svensk/chilensk författare.

Melker Garay


december 2015

Moskvabesök

Melker Garay kommer att besöka universiteten MGU och RGGU i Moskva den 10 och 11 december. Han har blivit inbjuden att tala om sina två novellsamlingar Råttan och Fågelskrämman

Melker Garay


november 2015

Värmlands bokmässa 27-28 november

Sven Årnes och Melker Garay

Värmlandsprofilen Sven Årnes samtalade med Melker Garay om dennes novellsamlingar Råttan och Fågelskrämman, den 28 november.


november 2015

FILSA - i Santiago Chile

Filsa

22 oktober till 8 november medverkade Melker Garay på den ledande bokmässan - FILSA - i Santiago Chile. Läs mer om bokmässan här »


oktober 2015

Internationella bokmässan i Lima, Peru

Omar Perez på den internationella bokmässan i Peru

På den internationella bokmässan den 22-24 oktober i Lima, Peru, representerades Melker Garay av den chilenske författaren Omar Perez för ”literatura fantástica en Congreso Internacional de Narrativa Fantástica de Perú".

september 2015

Bokmässan i Göteborg

Ann Heberlein och Melker Garay samtalar på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg

Melker Garay medverkade på Bok- och biblioteksmässan (C 05:41) i Göteborg 24-27 september. Den 27 september samtalade han med Ann Heberlein om boken Fågelskrämman.

Se mer »

september 2015

Östergötlands bokmässa

Östergötlands bokmässa

Correns litteraturrecensent Jakob Carlander samtalade med Melker Garay på Östergötlands Bokmässa i Linköping 19 september.

september 2015

Novellfesten i Lund

Melker Garay på Novellfesten i Lund

Melker Garay medverkade på Novellfesten i Lunds konsthall med uppläsning av kortnoveller.

september 2015

Kristianstad Bokfestival

Samtal med Per Alvsten på Kristianstad Bokfestival 5 september.

maj 2015

Författarafton med vin och musik på Moriska i Malmö

Den 16 maj samtalade Melker Garay och Clemens Altgård om litteratur och om vad det innebär att vara människa på Moriska Paviljongen i Malmö. Före och efter samtalet bjöds på musik av Johanna Jarl Trio samt lite förtäring.

Moriska maj 2015

april 2015

Samtal i Norrköping

Debattören Ingemar E L Göransson samtalade med Melker Garay om existentiella frågor i dennes författarskap på Hageby bibliotek, 16 april.

Läs mer »

april 2015

P2Melker Garay i Klassisk morgon

En text av Melker Garay var med i programmet Klassisk morgon i Sveriges Radios P2 7 april 2015.

VISA TEXTEN »

mars 2015

Umeås internationella litterturfestival

Den 13 mars medverkade Melker Garay i ett samtal om sitt författarskap med journalisten Linda Lundqvist på Umeås internationella litteraturfestival.

januari 2015

Författarsamtal i Chile

Melker Garay samtalade med Omar Pérez Santiago om sitt författarskap i Santiago i Chile. Anordnare var Chiles författarförbund (SECH).
Sociedad de Escritores de Chile

november 2014

Sociedad de Escritores de Chile Melker Garay valdes in i Chiles författarförbund, Sociedad de Escritores de Chile.

november 2014

Värmlands bokmässa

Värmlands bokmässaVärmlands bokmässa 1/11 samtalade Melker Garay med Niclas Persson om sin novellsamling "Råttan".

september 2014

Samtal på Östergötlands bokmässa

På bokmässan i Linköping den 20 september samtalade Christer Fällman och Kristofer Nilsson Ahlberg med Melker Garay om hans bok "mcv".

Maj 2014

Samtal på Antikvariatet


Robert Zetterberg samtalade med Melker Garay om hans kritikerrosade novellsamling "Råttan" på Antikvariatet i Norrköping den 15:e maj. Violinisten David Tigranov spelade ett par musikaliska tolkningar av två noveller i Garays novellsamling.

April 2014

Kulturmix

Radiokanalen Kulturmix i Norrköping bjuder in Melker Garay.

Februari 2014

Författarcafé

Vänsterpartiets författarcafé i Norrköping bjuder in Melker Garay för att tala om sin novellsamling "Råttan".

December 2013

Författarsamtal

Biblioteket i Hageby Lotta Sandelin samtalade med Melker Garay om hans senaste novellsamling "Råttan" på Hagebybibliotek (Mirumgallerian) i Norrköping den 5:e december.

Juni 2014

Råttan som ljudbok

Torsten Wahlund Torsten Wahlund har läst in novellsamlingen Råttan och andra onda berättelser.

Adlibris   Bokus

Provlyssna

Oktober 2013

Release av Råttan

RåttanRelease av boken Råttan och andra onda berättelser på bokmässan i Linköping.

Oktober 2013

Kyrkvaktmästarens hemliga anteckningar
publicerad i rumänsk tidskrift.

Cronica Veche Ett utdrag ur Kyrkvaktmästrens hemliga anteckningar har översatts och publicerats i tidskriften Cronica Veche.

Läs utdraget här »

Juni 2013

The Verger

The VergerDebutromanen Kyrkvaktmästarens hemliga anteckningar finns nu översatt på engelska med titeln: The Verger. Översättare: Rod Bradbury.

April 2013

Josef Kinski och döden som ljudbok

Torsten WahlundTorsten Wahlund har läst in romanen Josef Kinski och döden.

Ljudboken kommer att släppas under hösten.

Provlyssna

November 2012

Bokrelease i Norrköping

Chiles ambassadör i Sverige, Horacio del Valle Irarrázaval, besökte releasen av boken Anotaciones de un sacristán, vilken är den spanska översättningen av debutromanen Kyrkvaktmästarens hemliga anteckningar.


						Horacio del Valle Irarrázava och Melker Garay

Augusti 2012

Kyrkvaktmästarens hemliga anteckningar
publicerad i Rumänien.

Oglinda Literara Ett utdrag ur Kyrkvaktmästrens hemliga anteckningar har översatts och publicerats i den litterära tidskriften Oglinda Literara.

Läs utdraget här »

Augusti 2010

Soaré i Paris.

Presentation av boken Les notes secrètes du bedeau, vilken är den franska översättningen av Garays debutroman Kyrkvaktmästarens hemliga anteckningar.

Juli 2010

Les notes secrètes du bedeau

Melker Garays debutroman Kyrkvaktmästarens hemliga anteckningar lanseras i Frankrike med titeln Les notes secrètes du bedeau.

Les notes secrètes du bedeau

November 2009

Värmlands bokmässa

Presentation av boken Josef Kinski och döden på Värmlands bokmässa.

Presentation av boken 'Josef Kinski och döden' på Värmlands bokmässa.

Oktober 2009

Josef Kinski och döden

Josef Kinski och döden Samtal om boken Josef Kinski och döden på stadsbiblioteket i Norrköping.

September 2009

Bok- och biblioteksmässan i Göteborg

Presentation av boken Josef Kinski och döden på bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

Bokmässan i Göteborg 2009

Mars 2009

Kyrkvaktmästarens hemliga anteckningar

Kyrkvaktmästarens hemliga anteckningar Presentation av debutromanen Kyrkvaktmästarens hemliga anteckningar på Antikvariatet i Norrköping.