Espanõl Deutsch русский Francais English
Meny MENY

Garaypriset

Nolaskolan i Örnsköldsvik har en årlig novelltävling vars pris är uppkallat efter Melker Garay. Tre vinnare får del i prissumman och det vinnande bidraget publiceras här på sidan. Priset instiftades 2016 i samband med att Garay besökte skolan och överraskade med att berätta att han beslutat sig för att årligen skänka 6 000 kronor för att uppmuntra elevernas skrivande.


Garaypriset 2023

Pristagarna i vår novelltävling Garaypriset är nu utsedda! Ett fyrtiotal fina bidrag hade lämnats in och efter läsning och överläggningar har juryn, bestående av Erik Nordlund, Tina Ottosson, Maja Westerlund och Olof Wigren utsett följande vinnare:

Första pris (3000 kronor och publicering i Tidningen 7 och på garay.se/garaypriset/)

Kusin Ranny av Ellen Jonsson, SA22B

Författaren låter läsaren följa med i passagerarsätet till en plats som på ett chockartat sätt förändrar en pojkes liv. De rika miljöbeskrivningarna levandegör den karga berättelsen på ett mycket övertygande sätt. Novellen visar hur en skicklig författare kan gestalta flera olika livsöden på ett dramaturgiskt vackert sätt. Den historia som förtjänstfullt byggs upp fyller berättelsen med spänning fram till novellens laddade slut.

Läs Kusin Ranny här »

Ellen Jonsson
Vinnare av novelltävlingen Garaypriset 2023: Ellen Jonsson.

Andra pris (2000 kronor)

Kolterudsskeden av Greta Umegård Nordell, ES20

En författare som med en mycket hög stilistisk nivå målar upp en kort berättelse som rymmer massvis. På ett självsäkert sätt används en avväpnande humor som får läsaren att relatera till de livfulla karaktärerna i novellens centrum. Berättelsen utgör ett välskrivet och okonstlat exempel på hur den skrivna texten kan frammana bilder som om det vore en filmscen.

Tredje pris (1000 kronor)

Vittra av Kim Edlund, NA22B

Novellen är en ambitiös men samtidigt varsam skildring av den komplicerade relationen berättarjaget har till sin hembygd. Författarens originella inslag av ett slags magisk realism avtäcks när det vardagliga möter en förmanande folktro. Läsaren får under den skildrade resan följa huvudpersonens lika fysiska som själsliga resa mot ett av livets viktiga beslut: att säga farväl.


Garaypriset är en årligen återkommande novelltävling instiftad av Nolaskolan i Örnsköldsvik i författaren Melker Garays namn. Alla elever på Nolaskolan får bidra med en novell på ett bestämt tema och årets tema var ”Möjligheter”. Varmt grattis till vinnarna och ett stort tack till alla som har lämnat in sina bidrag till tävlingen!

Svensklärarna


Garaypriset 2022

Pristagarna i vår novelltävling Garaypriset är nu utsedda! Ett fyrtiotal fina bidrag hade lämnats in och efter läsning och överläggningar har juryn, bestående av Erik Nordlund, Tina Ottosson, Maja Westerlund och Olof Wigren utsett följande vinnare:

Första pris (3000 kronor och publicering i Tidningen 7 och på garay.se/garaypriset/)

Det krävs ett barn för att fostra en by av Felicia Bergström, NA19A

Författaren låter läsaren på ett mästerligt vis ta del av ett ögonblick som rymmer en hel bys gemensamma känslor. Ett stråk av tung sorg löper genom berättelsen men ger också plats till en fördold hoppfullhet som berör djupt. Med ett synnerligen nyanserat perspektiv på vad det innebär att bo i samhällets periferi utmanas också läsaren att begrunda sina egna relationer till platser som dessa.

Läs Det krävs ett barn för att fostra en by här »

Felicia Bergström
Vinnare av novelltävlingen Garaypriset 2022: Felicia Bergström.


Vinnaren 2021 har utsetts

Ett fyrtiotal fina bidrag hade lämnats in och efter läsning och överläggningar har juryn, bestående av Erik Nordlund,Olof Wigren och Tina Ottosson, utsett följande vinnare:

Första pris

Konsten att samla tårar av Ebba Helin, SAIC2

Motivering:

Med en skarp stilistisk medvetenhet låter författaren oss följa med på en existentiell färd mot ett ovisst slut. Novellen följer en skickligt uppbyggd dramaturgisk bana vars intrig på ett mästerligt vis fängslar läsaren från första stund. Författaren visar hur ett narrativ kan skapas medhjälp av omgivningen mer än huvudpersonen och hur framåtrörelser ändå kan ske trots avsaknad av riktning.

Ebba Helin
Ebba Helin, vinnaren i Garaypriset 2021.

Andra pris

Allt med henne av Tuva Alfvengren, NA2B

Tredje pris

Skuggteater av Amelie Josefsson, NA3B


Trollkarlen av Ebba Helin, SA1C

Novellen är en stillsam skildring av ett barns bearbetning av sorg och förlust. Författaren levandegör berättelsen med en stor förmåga och lyckas på ett unikt sätt visa, med barnets naivitet i centrum, att den obegränsade fantasin kan skapa förståelse för det ofattbara när stödet från de närmaste inte alltid räcker till.

Ebba Helin
Ebba Helin, vinnaren i Garaypriset 2020.


Vinnare år 2019 är Maja Ottander med novellen Avlägsen sommar. Motiveringen lyder:
»En novell vars lekfulla framtoning utmanar läsaren på ett synnerligen unikt sätt, något som läsaren gång på gång överraskas av. Språket är rakt, tydligt och ändå fyllt av liv. Novellen målar upp en oförställd verklighet på ett välgörande sätt, där den litterärt avskalade berättelsen lämnar oss mitt i ett andetag, eftertänksamma och berörda.«

Läs Avlägsen sommar här »

Maja Ottander
Vinnare av novelltävlingen Garaypriset 2019: Maja Ottander.


Vinnare år 2018 var Anna Norberg med novellen Nattdrömmar. Motiveringen lyder:

»Med en lågmäld ton där smärtan över en förlorad vän plötsligt lyser igenom för att återgå till klarsynta bilder av vad som kanske hänt. Läsaren får följa en människas sorg över hur en lång relation kan upphöra utan synbar anledning. Men huvudpersonen kan, trots upplevelsen av svek, saknad och ensamhet, se sig själv och den som lämnat. Författaren äger ett gott litterärt språk och novellen är välgörande osentimental. Den gör ont att läsa. Och, vem skulle inte i svåra situationer vilja "minnas hur man gör för att glömma.«

Läs Nattdrömmar här »

Anna Norberg
Vinnare av novelltävlingen Garaypriset 2018: Anna Norberg.


Vinnare år 2017 var Ebba Vestberg med novellen När det skymmer, som kan läsas nedan. Prismotiveringen lyder:

»En väldisponerad berättelse med ett angeläget budskap i ett aktuellt ämne. Novellen har ett övertygande bildspråk och ett överraskande slut.«

Läs När det skymmer här »

Ebba Vestberg
Vinnare av novelltävlingen Garaypriset 2017: Ebba Vestberg.